Kajsa Ollongren - Minister van Enge Zaken

Allereerst wil ik jullie in deze blog een gelukkig een voorspoedig 2018 toewensen! Ik hoop dat dat voor een ieder persoonlijk gaat lukken. Over de politiek denk ik daar iets anders over.

Nu de drukke decembermaand voorbij is en ik mezelf heb voorgenomen om in 2018 meer te gaan bloggen (ik ga mijn best doen, echt waar) val ik op deze 2e januari direct maar even met de deur in huis. Ik wil het hebben over de Minister van Enge Zaken - Kajsa Ollongren.

Kajsa Ollongren en het raadgevend referendum


Ik ken Kajsa Ollongren niet persoonlijk, dat moge duidelijk zijn. Ik sta niet zo hoog op de ranglijsten dat ik haar mag spreken en ook kan ik niet met haar debatteren. Waarschijnlijk wast ze me de oren dan ook want laten we wel zijn, ik ben geen doorgewinterde politicus.

Wat ik wel ben ik een burger met een mening over de handelswijze van Kajsa Ollongren en daarom noem ik haar ook de Minister van Enge Zaken. In werkelijkheid is ze natuurlijk minister van Binnenlandse Zaken en Koningszaken maar dat maakt het juist eng.

Kajsa Ollongren is minister vanuit D66. U weet wel, die partij die VOOR referenda is en VOOR het vrije woord en… nou ja, ze pretenderen in ieder geval voor te zijn.

Hoezo pretenderen ze voor te zijn? Omdat ze begin in 2017 het bindend referendum de nek weer hebben omgedraaid, naar eerst zelf deze wet ingediend te hebben. De uitslag van het Oekraïne referendum beviel ze niet en om dan de uitslag ook nog bindend te maken, brrrr, daar krijgen de dames en heren bij D66 de koude rillingen van. Afijn, dat gebeurde allemaal al voor Kajsa Ollongren minister werd. Dit neemt echter niets weg van het feit dat ze, zoals nu overduidelijk blijkt, lak heeft aan de bevolking, aan u en mij. Waarom? Omdat het enige dat we nu nog hebben, het raadgevend referendum, zo snel mogelijk ook de nek omgedraaid dient te worden. Dat staat namelijk in het regeerakkoord.

Gelukkig kunnen we hier nog een referendum over aanvragen, toch? Nou… dat kan nog wel eens lastig worden. Mevrouw Ollongren is namelijk helemaal niet zo’n voorstander van de Wrr (wet raadgevend referendum). Deze wet moet zo snel mogelijk verdwijnen want “het is niet duidelijk genoeg, mensen verwachten dat hun wil wordt opgevolgd terwijl dit helemaal niet het geval is”. Nee, dat klopt. Maar dat was toch ook bekend toen de wet gemaakt werd? Dat het enkel raadgevend was en niet bindend? Natuurlijk was allang duidelijk dat er even gekeken zou worden of de bevolking de politiek wel steunt en als dat zo is, nou dan kan het bindend referendum er ook wel komen. Toen bleek dat de bevolking niet met de politiek instemde, toen konden ze het advies naast zich neerleggen.

Maar wat blijkt nu? Nu willen ze het raadgevend referendum niet alleen weg doen, want lastig, maar zelfs een referendum over de intrekking van de wrr tegenhouden en proberen ze dit juridisch dicht te krijgen. Want men weet dat de meerderheid in Nederland juist VOOR referenda is en het raadgevend referendum wil behouden tot het bindend referendum is ingevoerd.

Al met al vind ik dit niet alleen een zorgwekkende ontwikkeling maar vind ik het zelfs eng. Natuurlijk is een verhaal over de minister van Enge Zaken niet alleen eng omdat ze het raadgevend referendum wil aanpakken. Het raadgevend referendum mag van mij, nee, moet van mij ook weg. Maar niet voor het bindend referendum is ingevoerd.


Kajsa Ollongren en het bestrijden van nepnieuws

Nu komt iets dat wellicht nog veel enger is. Mevrouw Ollongren wil namelijk een soort taskforce opzetten om met ambtenaren (waar zij verantwoordelijk voor is) en NU.nl en Facebook nepnieuws tegen te gaan. Nou, als dat niet faliekant fout gaat dan weet ik het ook niet meer. Dit is natuurlijk niet alleen eng maar ook ontzettend gevaarlijk want het is een directe aanval op het vrije woord die we hier in Nederland genieten. We hebben zelfs gezien dat Facebook weer stopt met het markeren van nepnieuws omdat het averechts werkt, zoals je hier kunt lezen https://goo.gl/g9DAf9.

Het lijkt er dan ook op dat dit plan niet echt veel zoden aan de dijk gaat zetten. Het is natuurlijk ook te gek voor woorden dat er straks mensen zijn die gaan bepalen wat we wel en wat we niet zien op Facebook. Wat er wel en wat er niet gezegd mag en kan worden in het open debat. Hoe je data moet interpreteren word de nek omgedraaid want er is maar een waarheid. Op die manier dood je het debat. En wanneer het debat stopt, wanneer ideeën niet meer uitgewisseld kunnen, of zelfs mogen, worden dan verkeer je in een situatie waar het dictatoriale vanaf spat en dat vind ik ontzettend beangstigend.

Kajsa Ollongren en de republiek van Amsterdam

bron: Het Parool

Dit zei mevrouw Ollongren in een nieuwjaarsspeech op 21 januari 2017. Later deed ze dit af als een grap en de setting was anders en weet ik het al niet meer maar dit heeft ze letterlijk gezegd! Je hoeft het echt niet met Geert Wilders eens te zijn, je mag vinden dat hij tegen alles in gaat wat Nederland Nederland maakt. Het is echter krankzinnig om zulke uitspraken te doen in een politieke arena of wanneer je in functie als wethouder bent. Leuk voor op een feestje maar niet in zo’n setting. Het ondermijnt letterlijk de wil van het Nederlandse volk! Nu is Wilders geen premier en ondertussen is mevrouw Ollongren natuurlijk geen wethouder meer maar minister. Maar wel een, in mijn ogen, zeer gevaarlijke minister.

Kajsa Ollongren – de Minister van Enge Zaken


Zoals ik hierboven wel redelijk heb kunnen schetsen vind ik Kajsa Ollongren de Minister van Enge Zaken. Uitspraken die niet helemaal koosjer zijn, wetgevingen zo snel mogelijk de nek om willen draaien omdat de stem van het volk niet aanstaat en nepnieuws willen bestrijden door middel van zelfbeoordeling. Een soort wij van wc eend adviseren wc eend. Een bizarre gedachte en een die hopelijk nooit werkelijkheid wordt.

Reacties