Democratie is dood en linkse blok is te laat

Het regeerakkoord is alweer een tijdje bekend en door iedereen flink uit gekauwd. Nu heb ik hier nog geen blogje over geplaatst maar het is nog een work in progress. Ik wil feitelijkheden plaatsen en aangezien ik het alleen doe zal ik hier gewoon mijn tijd voor nemen. Kortom, verwacht op de korte termijn mijn visie, reactie, kritiek, feedback of hoe je het wilt noemen op het regeerakkoord van de VVD, CDA, D66 en ChristenUnie.

Vandaag wil ik het eens hebben over twee andere zaken. Allereerst het referendum over de sleepwet. Ik heb hier al eens een blog over geschreven (klik hier) om aan te geven wat dit precies inhoud en waarom het referendum, dit er gaat komen, er eigenlijk toe doet. Wat spijtig is is dat de uitkomst al op voorhand volledig wordt genegeerd door het VVD, CDA en ChristenUnie. D66 moet zich er nog over uitlaten maar het zal me niets verbazen als ook zij hun daad niet bij hun woorden voegen, zie Oekraïne referendum. UPDATE: Nu is ook bekend dat D66 ook de uitslag van het referendum volledig zal negeren.

Te gek voor woorden

Het is natuurlijk te gek voor woorden dat hier zo mee wordt omgegaan. Het gaat tenslotten over uw, jouw en mijn privacy. Mark Rutte zei hierover bij RTL Late Night: "Het is geen sleepwet, zo gaat het in Nederland. We maken als politiek een wet om ervoor te zorgen dat onze veiligheidsdiensten,die niet tegen de samenleving maar juist tegen de schoften werken, dat die goed hun werk kunnen doen". Ik had hem daar graag over gevraagd of hij dit kon garanderen. Dan was het antwoord ontwijkend geweest en als hij ja had gezegd was hij ronduit aan het liegen geweest.

Maar goed, de vier partijen geven dus al voor het referendum überhaupt is geweest al aangeven er niets mee te gaan doen. Dit is volksverlakkerij en ondanks de grote mond die de heren hadden bij het Oekraïne referendum zijn ze nu ineens allemaal gedraaid want ze zitten op het pluche en dan werkt het blijkbaar allemaal even anders. Ik stel voor om allemaal te gaan stemmen wanneer het zover is en je goed in te laten lichten. Wat zijn de voors en de tegens en wat vind jij als individu nu daadwerkelijk belangrijk? Wil je het wel of niet? Ga met die informatie naar de stembus en neem je besluit. Dat is een democratisch recht die je hebt en ik zou zeggen, maak daar volop gebruik van.

Ik kan enkel Thierry Baudet napraten door te zeggen dat het democratisch proces in Nederland geboycot wordt door partijpipo's die de mening van de bevolking niet willen weten en dus alles op alles zetten om het volk volledig te ondermijnen.  Stem dus NOOIT meer op VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie.

Linkse samenwerking

Dan nu het onderwerp waar ik het vandaag echt over wil hebben: Linkse samenwerking. Waar het voor de verkiezingen enkel elkaar aanvallen was om elkaars vijver leeg te eten lijkt het kwartje te vallen bij de politici op links en willen ze ineens gaan samenwerken. Want "het moet anders".

Kijk, ik ben helemaal voorstander van alternatieven op het regeerakkoord. Dat is zoals de democratie het beste werkt. Dat we nog steeds werken met een, in mijn ogen, uitgeklede versie van de democratie is een discussie voor een ander moment.

Wat ik mij afvraag, waarom nu? Waarom kan het nu ineens wel? Wat is er sinds 15 maart jl. veranderd dat de SP, PvdA en Groenlinks ineens besluiten om samen op te trekken?

Onze Groenlinks vriend, Jesse Klaver, zegt dat het op een aantal punten radicaal anders moet dan het huidige regeerakkoord.

🔸 We verhogen de btw op dingen die iedereen nodig heeft niet
🔸 Leraren, agenten, en verpleegkundigen gaan meer verdienen
🔸 Ziek zijn wordt niet meer beboet. We schaffen het eigen risico in de zorg af
🔸 We kiezen voor een eerlijk en ambitieus klimaatbeleid. Grote bedrijven gaan meer betalen voor uitstoot, de energierekening thuis gaat niet omhoog
🔸 We bieden meer zekerheid, bestrijden armoede en bezuinigen niet op mensen met een arbeidshandicap
🔸 We bouwen betaalbare nieuwe huizen en renoveren de oude
Dat je het btw tarief niet wilt verhogen is logisch en kan ik ook alleen maar achter staan. Zeker gezien de verhoging al nu gebeurd en pas over 3 of 4 jaar (mits het kabinet de termijn uitzit) de verlaging is van de inkomstenbelasting.

Dat leraren, agenten en verpleegkundigen meer gaan verdienen is prima. Wel is hierbij de kanttekening te maken dat het onderwijs is Nederland op dit moment gigantisch op zijn gat ligt en veelal niet aansluit bij de praktijk en de kennis en kunde van leraren is vaak beneden de maat. Investeren in onderwijs is goed, maar zorg dan ook voor hogere kwaliteitseisden die gesteld worden aan leraren. Bijscholing is dan op zijn minst een vereiste. Zelfde geld natuurlijk voor verpleegkundigen en agenten. De discussie die hieruit voortvloeit, moeten die mensen dit zelf betalen wanneer dit verplicht gesteld wordt binnen het vak? Dat is een leuk debat om te gaan voeren. De insteek is prima, de uitvoer zorgt voor een inhoudelijk gesprek.

Eigen risico afschaffen is natuurlijk onzinnige praat. Zorg is zo verschrikkelijk duur dat je niet zomaar kunt stellen dat we het afschaffen. Ik ben het er mee eens dat het eigen risico naar beneden moet en wanneer iemand chronisch ziek is dat je hier wellicht een andere regeling voor maakt maar dit brengt ook weer de nodige problemen met zich mee want wanneer krijg je de stempel chronisch ziek.

Klimaat en Groenlinks passen mijns inziens niet bij elkaar. Er wordt blind gevaren op de ambities in het klimaatakkoord van Parijs terwijl dit niets oplevert en wel gigantisch veel geld kost. Ambitie moet je hebben maar het moet wel eerlijk zijn zoals ze zelf al zeggen. Wanneer deze linkse partijen en dan met name Groenlinks dit gaan realiseren weet je dat je aan het kortste eind trekt. Het klimaat veranderd maar in hoeverre wij als mens hier verantwoordelijk voor zijn is onbekend maar word als waarheid aangenomen. Investeer in het klimaat door op zoek te gaan naar alternatieve grondstoffen en vormen van energie en innoveer in de huidige technologie.

Op de laatste twee punten kan ik enkel zeggen, ga ervoor. Werk deze plannen uit en kijk wat de kosten van deze plannen zijn. Breng het vervolgens in stemming bij de tweede kamer en neem dit als uitgangspositie. Daar kom je vast verder mee.

Een beetje te laat

Al met al had men op Links de handen ineen moeten slaan om zo een solide links blok te vormen in een land dat rechts georiënteerd is. Voor de verkiezingen had dit meer kiezers kunnen trekken in plaats van minder. Daar komt bij dat de heren het er zelf naar hebben gemaakt om niet mee te regeren. De SP wilde niet want de VVD deed mee, de PvdA wilde niet meedoen omdat ze afgestraft zijn tijdens de verkiezingen en Groenlinks mocht meedoen maar liet toch vrij snel afweten en haakte af.

Het is goed om een open debat te blijven voeren over zulke onderwerpen maar houdt er rekening mee dat je deze lijn doortrekt, voor, tijdens en na de verkiezingen.

Reacties