Afschaffen zomertijd - wel of niet een goed idee?

Zomertijd en wintertijd, we kennen het allemaal. Het zou "kosten besparen" en we hebben "meer daglicht". Of dit zo is of niet daar kan ik echt niet over oordelen. Mijn hele leven bestaat dit al maar recentelijk hoor ik er toch wat meer over in de zin van, we moeten het maar eens afschaffen.

De vraag


Nu vind ik het simpelweg leuk om zulke vraagstukken eens voor te leggen aan mensen dus ik stelde de volgende vraag op Facebook:


Aankomend weekend wordt de klok weer verzet maar wat ik mij afvraag, wat vinden jullie hier van?
Ik heb er zelf nooit zo over nagedacht maar er is blijkbaar nogal wat gaande omtrent de zomer/wintertijd en men wil hier wellicht wel van af. Rusland heeft al sinds 2011 geen wintertijd meer en er zijn meer landen in Europa die het willen afschaffen. Ik ben benieuwd of er uberhaupt mensen zijn die hier over nadenken en wat hun standpunt dan is en natuurlijk, waarom?

Ik kreeg daar eigenlijk maar een reactie op: afschaffen. Stoppen met het verzetten van de tijd. We hebben de tijd en meer is er niet.

Een greepje uit de reacties:

Afschaffen die hap... Als de klok een uur vooruit gaat zijn de eerste weken zwaar, vooral als je heel vroeg moet staan voor je werk...

Of deze: Afschaffen! Jetlag wil ik het niet noemen maar merk het wel. Vooral op de maandag! Of komt dat ergens anders door..

En deze vond ik erg leuk: De zomer- en wintertijd is ooit ingevoerd vanwege de oliecrisis. Door in de zomer langer gebruik te maken van zonlicht, wordt er energie bespaard.
De vraag is in hoeverre dit "probleem" nog actueel is. Daarnaast hebben wetenschappers aangetoond dat de 
winter-en zomertijd ons bioritme enorm kunnen verstoren. Niet iedereen zal hier even gevoelig voor zijn, maar uit onderzoek is gebleken dat sommige mensen zo gevoelig zijn dat zelfs een kleine verschuiving al kan leiden tot slaapproblemen, depressies, overgewicht etc.
Persoonlijk heb ik er niet heel veel last van, maar ik vind het wel een gedoe. Ik ben dan ook een voorstander van afschaffen. Dan komt echter wel weer de volgende discussie: welke tijd gaan we dan aanhouden? De zomer-of de wintertijd?

Maar wat is het nu eigenlijk?


Persoonlijk had ik er geen mening over maar een klein beetje research brengt je al snel op het volgende: In 1977 werd in Nederland de zomer/wintertijd weer ingevoerd om zo de oliecrisis te weerstaan. Gezien we geen oliecrisis meer hebben is het volgens mij niet meer nodig.

Wat ik persoonlijk wel vreemd vind is dat we nu in de media lezen dat het Europees parlement zich gaat buigen over deze kwestie. Het is natuurlijk prima als landen het hierover eens zijn, het is een stukje eenvoud dat wanneer we de grens over gaan naar Duitsland of Belgiƫ dat er niet direct een uur verschil zit in tijd maar aan de andere kant is het, mijns inziens althans, niet de erg interessant voor het Europees parlement zich hiermee bezig houden.

Image result for zomertijd en wintertijd
Deze heb ik gewoon toegevoegd omdat hij leuk is
bron: http://www.buitenveldert.com/nieuws/bericht/520

Reacties