De Sleepwet - Referendum in aantocht?

Goed, waar zal ik eens beginnen. Kennen jullie het fenomeen democratie? Dat is een samenstelling van twee Griekse woorden δῆμος (dèmos), "volk" en κρατειν (kratein), "heersen, regeren" en betekent dus letterlijk "volksheerschappij". Kortom, het volk stemt over wetten en kiest zelf hun vertegenwoordigers. Dat is wat we in Nederland zouden hebben. Wat deze democratie versterkt is een ander fenomeen, waar ik het wel eens eerder over heb gehad, het referendum. Nu kennen we in Nederland het raadgevend referendum en hier hebben we ongeveer net zoveel aan als aan een smartphone zonder internet. Leuk dat die er is maar wanneer je geen Whatsapp kunt gebruiken wordt het al snel een nutteloos apparaat, om maar even een voorbeeld te geven.

Overheid luistert niet

In 2016 werd in Nederland een referendum gehouden over het handelsverdrag tussen de Europese Unie en Oekraïne. De uitslag van dit referendum, zoals jullie wellicht nog weten, was een NEE. Uiteindelijk wisten Mark Rutte en zijn vriendjes het zo te draaien en te twisten, door aannames te maken dat de nee stemmer eigenlijk ja, maar…’ had bedoeld. Afijn, er kwam een nutteloos inlegvelletje en het werd gewoon doorgevoerd.

Moed in de schoenen

Nu kun je denken dat het moed je in de schoenen zakt, maar niets in minder waar. Ondanks het getreuzel en uiteindelijk afwijzen van de wil van het volk geeft het een duidelijk signaal af dat Den Haag niet zoveel geeft om het volk die zij horen te dienen. Waarom dan deze blog? Omdat er gevaar op de loer ligt. Er dreigt nu een nieuwe wet aangenomen te worden die, buiten dat de wet werkelijk te krankzinnig voor woorden is maar daarover straks meer, je privacy nogal te koop zet. En nu hoor ik mensen al denken, privacy, we zetten toch alles op social media? Om Jan Roos dan maar even te quoten, graag de hoogte van je salaris, je pincode en seksuele voorkeur achter te laten in de comments. Toch niet? Precies.

Sleepwet

Ik heb het nu natuurlijk over de Sleepwet. We hebben in Nederland wetten in plaats die ervoor zorgen dat mensen in de gaten gehouden mogen worden door middel van telefoongesprekken afluisteren, inbreken in de computer en meer van dat soort dingen. Hier is natuurlijk niets op tegen, wanneer je kwaad in zin hebt dan vind ik het wel prettig dat de juiste instanties je in de gaten kunnen houden.
De sleepwet gaat echter net even wat verder. Voor de uitgebreide versie verwijs ik graag naar www.sleepwet.nl maar in het kort komt het op het volgende neer.
Zo mag de overheid een zogeheten sleepnet inzetten om massaal online communicatie af te luisteren, ook van niet verdachte burgers. Dus ook van jou, u en mij! Wanneer er in de wijk een verdacht persoon woont dan mogen ze de hele wijk afluisteren. Daar blijft het echter niet bij. Het is ook mogelijk dat ze, de overheid, mogen inbreken (hacken) in alle elektronische apparaten die je hebt. Telefoon, computer, laptop, tablet of smart-tv om even een paar voorbeelden te geven. Ook mag er een geheime DNA-databank aangelegd worden waar iedereen in terecht kan komen. Je voelt hem al aankomen, ook jouw DNA kan hierin terecht komen zonder dat hier enige aanleiding voor is!
Nu schrik ik hier persoonlijk al heel erg van maar het kan nog erger. Deze gegevens mogen zonder pardon gedeeld worden met buitenlandse inlichtingsdiensten ZONDER deze data eerste geanalyseerd te hebben!
Persoonlijk ben ik van mening dat we dit NIET moeten willen omdat dit een grove schending is van de privacy! En dan kun je wel zeggen, ik heb niets te verbergen maar je wilt ook niet dat iemand zonder toestemming je fotos zit te bekijken!

Referendum

Nu is er een groep van vijf onafhankelijke studenten die nu proberen om door middel van een referendum deze wet aan het volk voor te leggen. Hieronder het Over ons van de website:
Wij zijn een groep van vijf onafhankelijke studenten, die bijna allemaal een bètastudie doen aan de UvA. Op Reddit kwam het idee naar boven om een referendum over de sleepwet af te dwingen en dit idee hebben wij uitgevoerd.

Deze wet heeft ingrijpende gevolgen voor de privacy van alle Nederlanders en is ingevoerd zonder dat iedereen hiervan op de hoogte was. We voelden de urgentie om de maatschappelijke discussie hierover op gang te brengen. Een referendum over deze wet is de enige manier om dit nog voor elkaar te krijgen.

Omdat wij keihard campagne voeren en ook nog studeren kunnen we alle hulp goed gebruiken! Iedereen is vrij om zich onafhankelijk op een manier in te zetten. We doen ons best!

Groetjes van:
Tijn, Luca, Nina, Marlou en Joran 

Tekenen


Om ervoor te zorgen dat de overheid ons eens gaat informeren over deze grove schending van privacy en om het volk te vragen of ze deze wet wel of niet mogen invoeren is het belangrijk dat hier een referendum over wordt gehouden. Het volk (dèmos) kan dan ZELF bepalen of ze dit willen. Ben je het hier nu volkomen mee eens? Wacht dan niet langer en steun de vijf studenten door ze je handtekening te geven. Het invullen van het formulier duurt een minuut of twee en daarmee komen de initiatiefnemers weer een stap dichterbij om de democratie weer een extra boost te geven. Ga daarom nu naar teken.sleepwet.nl en teken voor het houden van een referendum. Deel vervolgens de link met al je vrienden en vriendinnen en zorg ervoor dat dit broodnodige referendum gaat plaatsvinden! Want privacy is toch wel een paar minuten van je tijd waard?


Reacties

 1. Wat een duidelijk artikel! En wat goed dat deze studenten zich hier voor in zetten. Ik ga even naar de site toe.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel! Leuke reactie om te lezen. En succes met informatie inwinnen en wat mij betreft ook met het tekenen :)

   Verwijderen
 2. Hele lastige discussie. Aan de ene kant wil je dat criminelen worden gevonden en aangepakt dus hup weg privacy en aan de andere kant wil je die privacy behouden. Het kiezen tussen twee kwaden is nooit een sinecure maar wat is het alternatief? Is die er? Ik blijf mezelf het hoofd er over breken...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ga zeker meedoen met het referendum. Dit is toch te gek!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Een alarmerende post. Goed dat er mensen zijn die wakker zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik krijg het langzaam maar zeker steeds benauwder als ik naar onze politiek kijk. Dit gaat zo hard de verkeerde kant op. Mensen die het niet snappen adviseer ik altijd om het boek 1984, van George Orwell, eens te gaan lezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Goed artikel. Had er al eerder van gehoord. Best eng wat er allemaal gaat gebeuren.Hopelijk kunnen we dit stoppen.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten