MSM, Fake News en Donald Trump

Fake News, wat een mooie term. Alternative facts, nog zo een. Deze termen hoor je tegenwoordig veelvuldig en in een tijd waarin het internet vol staat met waarheden en onwaarheden is het soms moeilijk om te filteren wat je wel en niet moet of kunt geloven. Maar gelukkig hebben we de mainstream media zoals de NOS nog. Deze mensen liegen niet, die brengen de feiten naar buiten. Tenminste, dat mag je van ze verwachten. Niets is echter minder waar!

In 2014 verscheen een stuk op internet waar men echt van schrok. De grote beer Rusland en dan met name de president Putin ging zomaar een verslaggever uit de weg. Hij lijkt eerst stil te gaan staan maar bedenkt zich en loopt door tijdens de vragen van een BBC verslaggever. Tenminste, dat doen onze vertrouwde NOS ons geloven. Toch klopt dit niet. Wat er gebeurde is een mooi stukje propaganda en knipwerk van de MSM. Verdraaien van waarheden, oftewel, alternative facts. Fake News!


Maar goed, dit was in 2014 en ondertussen kent natuurlijk iedereen met een smartphone, tablet, phablet, laptop, pc zijn weg naar het internet. Twitter is er razendsnel bij met live beelden van ongevallen, aanslagen noem het maar op. Mede hierdoor weet de huidige generatie vaak al wel dat het nieuws van de MSM steeds meer een opiniemakerij is dan dat men het nieuws daadwerkelijk brengt. Zo bleek ook weer naar aanleiding van de verschrikkelijke aanslagen in Londen op 03-06-2017 waarbij drie mannen met een busje inreden op een menigte om even later uit te stappen en mensen met messen te lijf gaan terwijl ze roepen dit is voor Allah.

Om dit nieuws te pareren dacht CNN wel even een leuk filmpje in elkaar te kunnen knutselen waarbij het lijkt alsof er heel veel moslims zijn samengekomen om zich uit te spreken tegen deze gruweldaden. Niets is minder waar laat onderstaand artikel zien.


Maar ook het brave NOS lijkt hier niet van geleerd te hebben en tegenwoordig alleen nog te doen aan beïnvloeden in plaats van bericht geven. Zo gaf Theresa May een persconferentie die erg duidelijk aangaf dat het hier ging om extremistische moslims die de aanval hadden geopend op onschuldige burgers uit naam van Allah. Echter had de NOS hier geen boodschap aan dus hebben ze het zo bewerkt dat het woord Moslim niet meer valt. Schandelijk!

The Donald

Donald Trump, wie kent hem niet? De machtigste man op aarde wordt hij wel genoemd als 45e president van de Verenigde Staten van Amerika. Die man is gek, die man spoort niet, dat mensen op hem hebben kunnen stemmen, enzovoorts.

Ik ga hem hier echter niet aan de schandpaal nagelen maar er was weer genoeg kritiek de afgelopen dagen omdat president Trump zich terug heeft getrokken uit het Parijs Klimaatakkoord. Iets wat hij tijdens zijn campagne veelvuldig heeft geroepen! Dus een democratische leider doet wat hij gezegd heeft. Dat is wel even wennen voor de rest van de wereld natuurlijk! Ik zelf ben er niet zo rouwig om.

Nu ben ik zelf geen natuurwetenschapper, dus als ik het fout heb dan is dat zo, maar de berichten omtrent het akkoord geven mij als burger geen moed om het door te zetten. Zo zou het klimaatakkoord gigantisch veel geld gaan kosten (miljarden) om ervoor te zorgen dat we in 2100 (Over 83! jaar dus) ervoor hebben gezorgd dat de aarde maar 2 graden is opgewarmd in plaats van 3.3 tot 3.9 graden.


Kortom we gaan miljarden investeren in een plan om misschien een beetje de warmte tegen te gaan? Ik heb sterk mijn vraagtegens bij die akkoord en ook geleerden geven steeds meer aan dat ze niet met zekerheid kunnen zeggen dat de mens hier aan ten grondslag ligt. Kortom, er heerst nogal wat onduidelijkheid over de gevolgen van dit akkoord. Moet je hier dan wel in meegaan?

Daar komt ook nog bij dat de rijkere landen de arme landen moeten gaan ondersteunen om ervoor te zorgen dat ze wind en zonne-energie gaan gebruiken. Kortom de VS, maar ook Nederland, betaald de prijs voor landen die het eigenlijk niet kunnen betalen, want de aarde is van ons allemaal.

Twijfel

Ik twijfel, zoals al genoemd, of dit de juiste aanpak is. Ik weet het ook niet maar volgens mij kunnen we beter gaan investeren in positieve ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid en ervoor zorgen dat er nieuwe technologieën komen om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Uiteraard in het achterhoofd houdende dat we niet zeker weten dat dit door de mens komt of dat dit een cyclus is zoals de aarde die al miljarden jaren doormaakt. We weten het simpelweg niet. Dus om Donald Trump een klein beetje bij te staan, ik begrijp deze beslissing van hem wel. Wat hij vervolgens gaat doen om te kijken naar goede alternatieven voor kolen en dergelijke is echter niet duidelijk want kolen zijn goed voor de economie van de VS. Ontkennen kunnen we dit niet maar er zijn ook staten die absoluut geen belang hebben bij de kolen en beter kunnen investering in onderzoek naar duurzaamheid in bijvoorbeeld zonne-energie om zo de optimalisatie voort te zetten.


Het is nu afwachten geblazen, we gaan het meemaken.

Reacties