Formeren kun je leren, met Tjeenk Willink natuurlijk

Nou, nog maar een keer dan. De FORMATIE! Wat ontzettend gezellig weer is het allemaal weer. Formateur Edith Schippers heeft laten weten geen formatie samen te kunnen stellen voor een meerderheid en die zijn niet heel erg positief. Kortom, missie mislukt. Wel stelt ze direct even weer de volgende formateur voor, Tjeenk Willink.


Tjeenk Willink, wie dat dat?

Deze vraag stelde ik mezelf nadat hij werd voorgesteld. Nou dit heb ik even opgezocht. In het kort zijn loopbaan. In 1987 werd hij lid van de Eerste Kamer voor de PvdA. Van 1991 tot 1997 was hij Eerste Kamervoorzitter. Daarna werd hij vice-president van de Raad van State.
Hij werd ook al twee maal eerder tot formateur ingesteld. In 1994 voor Paars I en voor Rutte I in 2010. Dit werd tweemaal een succes natuurlijk.
Op 21 december 2012 werd hij bij Koninklijk besluit benoemd tot minister van Staat. En nu draagt Edith Schippers de inmiddels gepensioneerde Tjeenk Willink aan als formateur.

Reactie van de 2e kamer

Uiteraard was de reactie van de Tweede Kamer niets dan lovend. Over de poging van Schippers om te formeren en over haar voorstel om Tjeenk Willink aan te stellen als formateur. Iedereen? Nou ja, bijna iedereen was lovend. Geert Wilders (PVV) was tegen, Henk Krol (50PLUS) vond het een goed idee maar vond het raar dat de uitgerangeerde formateur direct een nieuwe voorstelt en Thierry Baudet (FvD) blijft hameren op de in mijn ogen beste optie, het zakenkabinet.

Idioterie

Natuurlijk hebben Geert Wilders en Thierry Baudet volkomen gelijk. Deze man, die door Gert Jan Segers als boven de partijen werd genoemd is natuurlijk onzin. Al jaren lid van de PvdA en je ziet gewoon aankomen dat de PvdA straks alsnog deelneemt aan de gesprekken. Een doodsteek voor de PvdA en een schoffering van de kiezers.
Een minderheidskabinet met wisselende meerderheden is nu eigenlijk de allerbeste optie, tot ze klaar zijn voor een zakenkabinet natuurlijk. Tot mijn grote zorg lees ik net dat Tjeenk Willink gaat proberen om een meerderheidskabinet te vormen met VIJF partijen. Gaat hij dan toch de PVV, SGP en FvD betrekken bij de gesprekken? Ik ben zeer benieuwd.

Uiteraard volg ik het op de voet en zal ik, zodra er weer meer te melden is, het laten weten.

Reacties