Formatie en democratie - we komen geen stap verder

De formatie is wederom gefaald. Niet na 2 maanden, waarin de heren welgeteld 18 dagen gewerkt hebben, nee dit keer was het na 4 uur wel duidelijk en wees Alexander Pechtold (D66) Gert-Jan Seegers van de ChristenUnie de deur. We kunnen enkel gissen waar het op misloopt maar grote kans dat het onderwerp Voltooid leven natuurlijk de boosdoener is.

Hoe nu verder?

Minderheidskabinet, toch weer met Groenlinks omdat de druk zo hoog ligt of toch een zakenkabinet? Of staan we over een paar maanden gewoon WEER bij de stembus? De vraag blijft nog even onbeantwoord maar zal hopelijk deze week alsnog beantwoord worden. Het is natuurlijk gekkenwerk dat het allemaal zo lang moet duren. Het is niet zo dat men tijdens de campagne niet weet hoe ver ze van elkaar af staan of juist hoe dichtbij elkaar ze zitten.
Een ding is zeker, we hebben nog lang een demissionair kabinet. En met het belachelijke controversieel verklaren van honderden onderwerpen gaat Nederland niet vooruit maar staan we stil of gaan we zelfs achteruit.

Plannen van Forum voor Democratie uitvoeren

Het is beter om nu de plannen van Forum voor Democratie te gaan uitvoeren. Die willen stippen aan de horizon zetten en met wisselende meerderheden klappen geven op grote themas. Je weet natuurlijk al van tevoren dat dit niet gaat werken want dit is te democratisch.

Is de overheid zo tegen democratie?


Ja, absoluut. We hebben in 2005 massaal nee gezegd tegen de Europese Grondwet. Deze kwam er later alsnog maar dan als het Verdrag van Lissabon. Natuurlijk was het in 2016 weer raak toen het afgedwongen referendum over het handelsverdrag Oekraïne een overduidelijk nee kreeg. Werd volledig aan de kant geschoven. Dit werd nog eens extra duidelijk toen het CDA in de Eerste Kamer VOOR ratificatie van het verdrag en dus het negeren van de referendumuitslag stemde. En wat bereikte onze oortjes deze week? Juist, PvdA en Groenlinks, tezamen met D66 hebben een wet over bindende referenda, die ze A zelf hebben ingediend en B al door de Eerste en Tweede Kamer zijn geweest, ingetrokken. Voor het eerst in de geschiedenis dat zoiets gebeurd. Want je mag best een referendum houden, maar dan moet je wel met de pluche meestemmen. Anders is het niet leuk.

Is er dan helemaal geen redding? Jawel, maar een meerderheid zit er niet in. Ronald van Raak van de SP gaat de wet nu alsnog verdedigen maar doet dit eigenlijk tevergeefs. Desalniettemin krijgt Ronald van Raak de kudos want deze wet is niet alleen nodig om democratie te doen herleven, het is noodzaak om de politieke elite te laten weten dat wij, het volk, de macht hebben en dat zij, de volksvertegenwoordigers, enkel daar zitten om onze wil uit te voeren. Maar dit zijn ze in Den Haag natuurlijk helemaal vergeten. Op een enkeling na hoor maar die enkelingen zitten niet bij Groenlinks, PvdA, D66 blijkt nu wel weer. Het is een treurige zaak dat de formatie geklapt is, het is een treurige zaak dat we niet meer democratie krijgen en het is triest dat het volk dit blijft negeren. Tijd om in opstand te komen tegen de losgeslagen elite. Tijd voor verandering.

Reacties