De formatie is geklapt, hoe nu verder?

De formatie is gestopt! Het blok met VVD, CDA, D66 en Groenlinks komt er niet uit en er is definitief een streep gezet door de onderhandelingen. Morgen volgt een debat en daarna gaan we vrolijk verder met formeren. Wellicht met een nieuwe formateur en nieuwe partijen.

Maar waarom ging het eigenlijk fout? Wat zijn de vervolgstappen? Ik denk er het volgende over.

Waarom het fout ging

Natuurlijk had iedereen met een beetje gezond verstand kunnen zien dat dit kabinet er nooit zou komen. Rechts en links bij elkaar en dan ook nog tot een overeenkomst komen, dan moet een partij zijn achterban volledig laten vallen. Water bij de wijn kan heel goed maar op veel punten wordt er fundamenteel anders gedacht en dus werd het niets. De themas als migratie, duurzaamheid en milieu staan mijlenver uit elkaar. Waar Groenlinks de Nederlandse medemens uit wil knijpen als een spons om maar te voldoen aan het Verdrag van Parijs zoeken de rechtse partijen meer naar een transitieperiode met gedogen research om niet zonder meer Nederland vol te bouwen met windmolens en zonnepanelen.

Opzich is het mislukken van deze formatie dus wel reden voor een klein feestje.

Later op de avond bleek dat het Groenlinks was die de formatie opblies. De deal met Turkije over de vluchtelingenopvang bleek het belangrijkste struikelblok te zijn. VVD, CDA en D66 willen deze afspraak ook toepassen op andere delen van de wereld, Groenlinks had hier geen trek in want, tja, waarom eigenlijk? Dit alles volgens het ANP.

Vervolgstappen

Er zijn nu natuurlijk verschillende opties mogelijk. VVD, PVV, CDA, SGP en FVD bijvoorbeeld. Een meerderheid met 77 zetels, allemaal rechtse partijen die gezamenlijk er toch zeker uit moeten kunnen komen. Maar ja, in deze rij staat de PVV en de VVD heeft hen, ondanks dat de PVV de 2e partij van Nederland is, al op voorhand uitgesloten van de formatie. Dus deze optie, hoe mooi die ook lijkt, zal in de praktijk geen plaats vinden.
Wat is dan een reële optie? Groenlinks vervangen door ChristenUnie. Ook dan zullen de verschillen groot zijn maar wellicht zijn hier de bruggen beter te bouwen, om even in Rutte II termen te praten. Maar nu we het over de bruggenbouwers hebben, ook de PvdA kan nog gaan meeregeren. Ze, PvdA, hebben zelf gezegd dit niet te gaan doen maar ik heb wel geleerd dat de politiek net zo verraderlijk is als het weer dus verbazing kan ik het ook niet noemen als ze het toch gaan proberen.

Mooie opties

Mooie opties hebben we natuurlijk. Persoonlijk zie ik een kabinet VVD, PVV, CDA, SGP en FVD wel zitten. Ook zou een zakenkabinet natuurlijk alsnog een fantastisch alternatief zijn om Nederland vooruit te helpen. Wat we vooral niet moeten hebben is een links kabinet, dat kost ons ontzettend veel geld en rechts kan vervolgens de boeman spelen om dit allemaal weer op te lossen.

Wat ook nog een optie zou zijn die niemand eigenlijk wil noemen: herverkiezingen! Gewoon het hele circus nog een keer over doen. We weten nu dat de VVD liever regeert met Groenlinks in plaats van de PVV, we weten nu hoe Forum voor Democratie zich staande houdt in de kamer, we hebben DENK als partij in actie gezien dus het zou zeker een andere uitslag op kunnen leveren. Maar dit zal echt het laatste redmiddel zijn. Zoals verwacht is het laatste woord nog niet gesproken over de formatie, zowel binnen de muren van de Tweede Kamer als bij het publiek. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Reacties